AOZ Blog

Integriteit is Hot & Happening

 

Iedereen heeft er de mond vol van. Integriteit speelt een grote rol in onze samenleving. Het ene na het andere geval van integriteitschending wordt blootgelegd. Bestuursleden en andere functionarissen die verleidingen niet kunnen weerstaan en belangenverstrengeling zorgvuldig wegmoffelen. Het lijkt aan de orde van de dag als we het nieuws erop naslaan.

Verborgen agenda

Integriteit, rechtschapenheid of onkreukbaarheid wil zeggen dat een persoon eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. Hij of zij is betrouwbaar. Zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Een integer persoon heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties. Deze persoon zal zich niet inlaten met zaken die niet door de beugel kunnen. Bij integriteit gaat het om meer dan alleen het aannemen van zakelijke geschenken en etentjes.

Onder het mom van het goede doel….

Bij een stichting die het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom ondersteunt kwam recentelijk aan het licht dat de penningmeester  een bedrag van 84.050 Euro heeft weten te verduisteren. Opvallend was dat er de afgelopen jaren veel contact geld werd opgenomen. Het bestuur is aangeslagen en berooid. Deze penningmeester is duidelijk niet zo accuraat met de cijfers geweest.

Klokkenluider

In bovengenoemd geval heeft de persoon het geld uiteindelijk teruggestort. Waarschijnlijk kreeg hij gewetenswroeging en dat is weer wel een teken van integriteit. In sommige andere gevallen spelen klokkenluiders een sleutelrol. Vaak met gevaar voor behoud van eigen baan melden zij misstanden binnen hun bedrijf of organisatie. Daarnaast vang je misschien zelf signalen op of vertelt jouw onderbuikgevoel dat er iets niet klopt. Nader achtergrondonderzoek is dan gewenst om de financiële en imagoschade te beperken en liefst voorkomen.

Screening

Een goed integriteitbeleid voorkomt integriteitschendingen binnen jouw bedrijf. In een bedrijf waar openheid en oprechtheid de bedrijfscultuur  vormt wordt beter gepresteerd waardoor jouw bedrijf of organisatie gezonder zal zijn. Periodiek screenen en monitoren is dan ook een belangrijk middel in jouw bedrijfsvoering.

Wij, van achtergrondonderzoek.nl,  zijn jou hierbij graag van dienst.

Op 01-05-2024 door Aad Schalke

 
Logo AchtergrondOnderzoek.nl
Logo AchtergrondOnderzoek.nl

Eenmalig persoonsinformatie opvragen? Klik hieronder op de buttons.Mochten er nog vragen zijn dan kun je contact met ons opnemen op telefoonnummer 076 74 10 100 of via onze contactpagina.