BKR / Bureau Krediet Registratie

Van ongeveer 9 miljoen consumenten zijn BKR-kredieten en eventuele betalingsachterstanden - van meer dan 3 maanden - geregistreerd. Het doel van deze administratie is de kredietwaardigheid te kunnen beoordelen van mensen die een (nieuwe) lening aanvragen. Een betalingsachterstand op een bestaande lening kan voor de geldverstrekker een reden zijn om geen nieuwe lening aan deze persoon te verstrekken, om overkreditering te voorkomen. BKR zelf verstrekt alleen informatie en geeft geen oordeel of jij wel of niet een lening kunt krijgen.

BKR draagt bij aan het voorkomen van een maatschappelijk probleem, door consumenten te beschermen tegen overkreditering (te veel lenen). Daarnaast worden financiële instellingen beschermd tegen kredietnemers die hun leningen niet kunnen aflossen. Gegevens over een lening worden tot 5 jaar na afloop (lees aflossing) van de lening bewaard, hypothecaire leningen worden niet geregistreerd, tenzij de lener al meer dan 4 maanden zijn betalingsverplichtingen niet is nagekomen.

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht een BKR-toetsing te doen voordat zij een lening verstrekken. Dit gebeurt meer dan 10 miljoen keer per jaar. BKR brengt de aangesloten instellingen per toetsing een bedrag in rekening. BKR is een maatschappelijke organisatie (non-profit) die geen winst maakt.

Bron: BKR

 
Logo AchtergrondOnderzoek.nl
Logo AchtergrondOnderzoek.nl

Eenmalig persoonsinformatie opvragen? Klik hieronder op de buttons.Mochten er nog vragen zijn dan kun je contact met ons opnemen op telefoonnummer 076 74 10 100 of via onze contactpagina.