AOZ Blog

Een roofkip met voorliefde voor rijke mannen

 

**Dit is een fictief verhaal om jou het belang van achtergrondonderzoek in te laten zien**

Het is een stralende dag. Peter van de Linden voelt zich op zijn jacht temidden van zijn vrienden de koning te rijk. Vanuit Breskens zijn ze het water opgegaan en de biertjes smaken uitstekend. De stemming wordt steeds joliger totdat Peter een knallende vloek laat horen. „G... mijn horloge.” Terwijl hij zijn hand door het water liet glijden, is het bandje van zijn peperdure Breitling losgeschoten. Zijn horloge verdwijnt in de diepte.

Thuisgekomen pakt hij zijn adressenboekje en belt onmiddellijk Marius, de directeur van het onderzoeksbureau waar hij een tijd geleden al eens een beroep op had gedaan. Hij had de speurneuzen van het bureau ingeschakeld omdat in zijn BMW-garage geld was verdwenen uit de kleine kas. Klanten die kleine reparaties afrekenen, betalen vaak contant. Dat geld gaat in de kleine kas. Maar Peter had ontdekt dat de administratie niet klopte. Dankzij de camera’s van het onderzoeksbureau kon worden bewezen dat drie medewerkers geld in eigen zak stopten. Peter weet dat een van de medewerkers van het onderzoeksbureau, de zeer sportieve Tinos, een geoefend duiker is. Hij belt Marius met het verzoek of Tinos kan helpen om het horloge terug te vinden. De Breitling had namelijk niet alleen veel financiële waarde, maar ook emotionele: het was een geschenk van zijn vrouw. Tinos denkt dat het misschien wel gaat lukken, zeker als hij hoort dat Peter de plek waar hij zijn bezit heeft verloren goed heeft geregistreerd en omdat het water daar niet veel dieper is dan tien meter.

Peter en Tinos vertrekken naar Zeeland en varen vervolgens met de boot naar de plek des onheils. In zijn strakke duikpak en gewapend met een felle lamp gaat Tinos te water. Na een uur zoeken komt hij weer boven. Helaas geen resultaat. De bodem ter plekke is nogal zanderig waardoor de kans groot is dat het horloge aan het zicht is onttrokken.

Tinos weet echter dat er ook metaaldetectoren zijn die onder water kunnen worden gebruikt. Peter besluit er een te huren en twee weken later wordt er een tweede zoekpoging ondernomen. Ditmaal heeft Tinos meer geluk. Al na een kwartier vindt hij met behulp van de metaaldetector het horloge. Terwijl Tinos weer opstijgt, bekijkt hij het horloge. Heel veel liefs E. R. staat er op de achterkant. Als Tinos bovenkomt en Peter ziet het horloge maakt hij een sprong van vreugde. Voor Tinos heeft hij een leuke bonus in gedachten.

Een paar maanden later staat directeur Marius van het onderzoeksbureau tijdens een relatiebijeenkomst gezellig te borrelen als hij Peter in het vizier krijgt, in gezelschap van een vrouw. „Goh, dat was me wat met dat horloge”, zegt hij. Peter werpt hem echter een vernietigende blik toe. Marius zwijgt verschrikt. „Ik wil je graag voorstellen aan mijn vrouw”, zegt Peter. Ze stelt zich voor als Patricia van der Linden. Marius, als geoefend speurneus, heeft in zijn gedachten meteen de initialen: op het horloge stond E.R., maar deze vrouw heet heel anders. Hij hoeft niet lang op een antwoord te wachten. Want even later neemt Peter hem apart.

„Dat horloge was een geschenk van mijn toenmalige minnares. Ik was smoorverliefd op haar. Ze was een ex-model uit Italië. Bloedmooi maar helaas ook ontzettend gehaaid. Achteraf gezien bleek ze alleen maar op mijn centen uit. Zelfs dat horloge had ik zelf betaald. Alleen de inscriptie had zij verzorgd! Wat ben ik blij dat ik zonder kleerscheuren van die roofkip ben afgekomen!”

Een half jaar later krijgt Marius een verzoek binnen van een zeer welvarende Dordtenaar. Hij is gevallen voor een beeldschone vrouw en staat op het punt zich met haar te verloven. Kennissen waarschuwen hem echter voor haar. Ze denken dat het de vrouw alleen maar om zijn geld te doen is. Per slot van rekening is de man maar liefst 23 jaar ouder dan zijn ‘aanstaande’. De verliefde Dordtenaar vraagt het onderzoeksbureau om een achtergrondonderzoek naar haar in te stellen. „Dan kan ik m’n kennissen tenminste geruststellen”, zegt hij. Als het onderzoeksbureau naar haar naam vraagt, zegt hij met een verlekkerde glimlach: „Erica, Erica Reijnders.” Marius kijkt hem verbijsterd aan: Erica Reijnders? dus initialen E.R....?

 

Bovenstaande verhaal van Peter en zijn verloren horloge, onderstreept het belang van een solide basis voor persoonlijke relaties, vooral als er aanzienlijke vermogens in het spel zijn. Emotionele betrokkenheid mag nooit de overhand krijgen over rationeel denken. Vertrouwen op feitelijke informatie blijft essentieel, zelfs in de meest intieme situaties. Het toont aan dat achtergrondonderzoek niet alleen van belang is in zakelijke aangelegenheden, maar ook in persoonlijke relaties. Door feiten te verifiëren en potentiële partners te screenen, kunnen mensen zichzelf beschermen tegen misleiding en manipulatie, en zo zorgen voor een gezonde en duurzame relatie.

Op 04-06-2024 door Aad Schalke

 
Logo AchtergrondOnderzoek.nl
Logo AchtergrondOnderzoek.nl

Eenmalig persoonsinformatie opvragen? Klik hieronder op de buttons.Mochten er nog vragen zijn dan kun je contact met ons opnemen op telefoonnummer 076 74 10 100 of via onze contactpagina.